poradnia dietetyczna vitalinia poleca Ragu

wartość odżywcza 1porcji ok. 240kcal.

składniki dla 4os.     czas przygotowania ok. 15min.

  1. wołowina mielona 500g.
  2. cebula 160g.
  3. czosnek 2 ząbki
  4. czerwona papryka 150g.
  5. krojone pomidory w puszce 400g.
  6. czerwone wino 125ml
  7. koncentrat pomidorowy 30g.
  8. bazylia, sól, pieprz

  • Podsmażamy mięso na nieprzywierającej patelni, mieszając i rozdrabniając je drewnianą łyżką..
  •  Do mięsa dodajemy posiekaną cebulę, pokrojoną paprykę i wyciśnięty czosnek. Smażymy często mieszając, aż cebula zmięknie.
  • Następnie dodajemy pomidory z puszki, wino, koncentrat pomidorowy i doprowadzamy do wrzenia, często mieszając.
  • Ragu przyprawiamy bazylią, solą i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu do momentu gdy sos zgęstnieje(ok. 30min.)

Porady: Ragu możemy podawać z ryżem lub makaronem- 50g suchego makaronu na porcję z parmezanem –10g. Kaloryczność potrawy z makaronem wynosi wówczas ok.450kcal.

 

Podziel się:
  •  
  •