wartość odżywcza 1porcji ok. 240kcal.
składniki dla 4os. czas przygotowania ok. 15min.
- wołowina mielona 500g.
- cebula 160g.
- czosnek 2 ząbki
- czerwona papryka 150g.
- krojone pomidory w puszce 400g.
- czerwone wino 125ml
- koncentrat pomidorowy 30g.
- bazylia, sól, pieprz
- Podsmażamy mięso na nieprzywierającej patelni, mieszając i rozdrabniając je drewnianą łyżką..
- Do mięsa dodajemy posiekaną cebulę, pokrojoną paprykę i wyciśnięty czosnek. Smażymy często mieszając, aż cebula zmięknie.
- Następnie dodajemy pomidory z puszki, wino, koncentrat pomidorowy i doprowadzamy do wrzenia, często mieszając.
- Ragu przyprawiamy bazylią, solą i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu do momentu gdy sos zgęstnieje(ok. 30min.)
Porady: Ragu możemy podawać z ryżem lub makaronem- 50g suchego makaronu na porcję z parmezanem –10g. Kaloryczność potrawy z makaronem wynosi wówczas ok.450kcal.
Podziel się: