wartość odżywcza 1 porcji ok. 323 kcal.
składniki dla 4 os. czas przygotowania ok. 30 min.
- makaron pennne (pióra, lub inny ulubiony kształt) 200 g.
- pomarańcze 2 szt.
- rodzynki 30 g.
- cykoria 200 g.
- kiełki sojowe 100 g.
- szynka gotowana 100 g.
- żółtko 1 szt.
- musztarda 1 łyżeczka
- oliwa z oliwek (najlepiej olej orzechowy) 50 ml.
- jogurt naturalny gęsty 150 g.
- pieprz, sól
- Rodzynki moczymy w letniej wodzie. Gdy namokną delikatnie odciskamy i osuszamy.
- Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu.
- W tym czasie nad miską obieramy pomarańcze. Za pomocą noża wycinamy miąższ pozbawiając go błonek działowych. W misce zbieramy spływający sok. Pozostałe błony wyciskamy z resztek soku. Sok zostawiamy do sosu.
- Cykorię po usunięciu głąba kroimy w paseczki. Kiełki płuczemy i odsączamy, a szynkę kroimy w kostkę.
- Żółtko mieszamy z sokiem pomarańczowym i musztardą. Następnie cienkim strumieniem wlewamy olej stale mieszając. Powstały majonez łączymy jogurtem. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Makaron łączymy z owocami i warzywami. Całość polewamy sosem i posypujemy rodzynkami.
Smacznego.
Podziel się: