Wartość energetyczna 1 porcji ok. 205 kcal.
składniki na 4os. czas przygotowania ok. 35 min.
- cebula 150 g.
- czosnek 1 ząbek
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- curry w proszku 2 łyżeczki
- banany 2 duże sztuki
- mąka 40 g.
- rosół z kury 1l. (może być z kostki)
- śmietana do zupy 7 łyżek
- posiekane orzeszki pistacjowe 1 łyżka
- sól
- Cebulę posiekać i wrzucić na rozgrzany olej, wycisnąć do niej czosnek i zeszklić (najlepiej robić to w garnku).
- Domieszać curry, pokrojonego w plasterki jednego banana i krótko grzać na tłuszczu.
- Wszystko oprószyć mąką, zalać rosołem, przegotować, następnie zmiksować i doprawić solą do smaku.
- Drugiego banana obrać, pokroić w plasterki i wrzucić do zupy. Jeszcze raz zagotować całość.
- Następnie dodać śmietanę.
Podawać posypaną orzeszkami pistacjowymi.
Podziel się: