zupa bananowa

Wartość energetyczna 1 porcji ok. 205 kcal.

składniki na 4os.     czas przygotowania ok. 35 min.

  1.  cebula 150 g.
  2. czosnek 1 ząbek
  3. oliwa z oliwek 2 łyżki
  4. curry w proszku 2 łyżeczki
  5. banany 2 duże sztuki
  6. mąka 40 g.
  7. rosół z kury 1l. (może być z kostki)
  8. śmietana do zupy 7 łyżek
  9. posiekane orzeszki pistacjowe 1 łyżka
  10. sól
  •  Cebulę posiekać i wrzucić na rozgrzany olej, wycisnąć do niej czosnek i zeszklić (najlepiej robić to w garnku).
  • Domieszać curry, pokrojonego w plasterki jednego banana i krótko grzać na tłuszczu.
  • Wszystko oprószyć mąką, zalać rosołem, przegotować, następnie zmiksować i doprawić solą do smaku.
  • Drugiego banana obrać, pokroić w plasterki i wrzucić do zupy. Jeszcze raz zagotować całość.
  • Następnie dodać śmietanę.

Podawać posypaną orzeszkami pistacjowymi.

 

Podziel się:
  •  
  •