Zupa dyniowa ze szczypiorkiem

Wartość energetyczna 1 porcji ok. 115 kcal.

składniki na 4 os.     czas przygotowania ok. 40 min.

  1.  miąższ z dyni  750 g.
  2. bulion warzywny 750 ml.
  3. mleko 2%  25 ml.
  4. masło 2 łyżki
  5. czosnek 1 ząbek
  6. cebula 1 szt (150 g.)
  7. sok z cytryny 1 łyżka
  8. otarta skórka pomarańczowa 1 łyżka
  9. sól, pieprz, imbir, liść laurowy
  10. posiekany szczypiorek ½ pęczka
  •  Do garnka o grubym dnie włożyć masło i rozgrzać, włożyć posiekaną cebulę, wycisnąć czosnek i zeszklić. Następnie dodać pokrojoną w kostkę dynię, wymieszać i dusić pod przykryciem ok.3 min.
  •  Wlać bulion i zagotować. Doprawić solą, pieprzem, imbirem, cytryną, liściem laurowym i skórką pomarańczową. Zupę gotować pod przykryciem ok. 20 min. (dynia musi być miękka). Wyjąć liść laurowy i zupę zmiksować. Dodać mleko i podgrzać całość.

Podawać posypaną szczypiorkiem.

 

Podziel się:
  •  
  •