Wartość energetyczna 1 porcji ok. 75 kcal.
składniki na 4 os. czas przygotowania 45 min.
- kalafior 400 g.
- marchewka 150 g.
- seler 100 g.
- pietruszka 100 g.
- por 100 g.
- woda na wywar 1,5 l.
- mleko 1/3 szkl.
- śmietana 12% ½ szkl.
- mąka 2 łyżki
- pietruszka nać pokrojona 2 łyżki
- koperek 2 łyżki (posiekany)
- cukier do smaku
- sól, pieprz
- Włoszczyznę obrać i pokroić w drobną kostkę. Zalać wodą, posolić i ugotować wywar.
- Kalafiora umyć i podzielić na małe różyczki. Dodać do wywaru i ugotować (nie rozgotować!).
- Z mąki i mleka przygotować zawiesinę i dodać do zupy. Zagotować. Następnie dodać śmietanę, pietruszkę zieloną i koperek. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobią cukru.
Porady: zupa doskonale smakuje z grzankami. Jej kaloryczność wówczas wzrasta do ok. 140 kcal.
Podziel się: