Czas przygotowania ok. 20min. Pieczenie 50min.
Składniki na tortownicę o średnicy 28 cm.
- 6 jajek
- 18 łyżek cukru (3 łyżki na 1 jajko)
- 12 łyżek mąki tortowej (2 łyżki na 1 jajko)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier wanilinowy
- szczypta sody
- budyń czekoladowy bez cukru
- 2 łyżki kakao
- Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i sokiem z cytryny. Następnie dodajemy po łyżce cukier, cukier wanilinowy i nadal ubijamy. Do masy białkowej dodajemy pojedynczo żółtka. Otrzymujemy puszystą masę jajeczną.
- Mąkę, budyń, kakao, proszek do pieczenia i sodę przesiewamy przez drobne sitko. Tak otrzymaną mieszankę dodajemy po łyżce do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łyżką (nie miksujemy!).
- Masę biszkoptową wylewamy do wyłożonej pergaminem tortownicy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175. Pieczemy z termo obiegiem ok.50 min.
- Upieczony biszkopt wyciągamy z tortownicy i pozostawiamy do ostygnięcia.
- Biszkopt świetnie smakuje nie tylko z tradycyjnym kremem. Można przełożyć go ciepłym musem jabłkowym lub tężejącą galaretką.
Podziel się: