wartość energetyczna 1 porcji ok. 200kcal
składniki na 4 os. czas przygotowania ok. 35-40min.
- ziemniaki 500g.
- kwaszona kapusta 250g.
- cebula 1 szt (ok 150g)
- papryka czerwona 2szt. (ok.350-400g.)
- olej rzepakowy 2 łyżki
- bulion warzywny 500ml. (może być z kostki)
- pomidory z puszki 850ml.
- słodka papryka w proszku 2 łyżeczki
- ząbek czosnku
- suszone jagody jałowca 10szt.
- sól, pieprz
- pietruszka zielona 1/3pęczka
- Kapustę kroimy, zalewamy małą ilością wody i gotujemy.
- Umyte i obrane ziemniaki kroimy w kostkę. Obraną cebulę kroimy w kostkę. Ziemniaki z cebulą wrzucamy na rozgrzany olej i chwilę dusimy. Dodajemy bulion.
- Oczyszczoną paprykę kroimy w kostkę i dodajemy do ziemniaków. Pomidory wyciągamy z soku i kroimy, a następnie wraz z sokiem wlewamy do duszących się warzyw.
- Dodajemy owoce jałowca, wyciśnięty przez praskę czosnek, paprykę w proszku, pieprz i sól. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu ok 10min.
- Dodajemy obgotowaną kapustę kwaszoną. Gotujemy jeszcze ok 20min.
- Na koniec w razie konieczności doprawiamy, a całość posypujemy pokrojoną pietruszką zieloną.
Porada: Potrawę możemy wzbogacić dodając podsmażoną szynkę wędzoną lub chudą kiełbasę. Wówczas niestety kaloryczność wzrasta.
Podziel się: