pstrąg z warzywami

Wartość energetyczna jednej porcji ok. 270kcal

składniki na 4os.      czas przygotowania ok.30min.

  1. filety z pstrąga 4 szt. (po ok.125 g.)
  2. białe wino wytrawne 4 łyżki
  3. seler naciowy 3 łodygi
  4. marchew 400 g.
  5. cebula 1szt.
  6. masło 1 łyżka
  7. koper ½ pęczka
  8. bulion rybny 200 ml.
  • Umyte i osuszone filety rybne skropić winem i odstawić. W tym czasie seler i obrane marchewki pokroić w cienkie słupki długości ok. 5 cm, a obraną cebulę w piórka. Na dużej patelni roztopić masło i na nim dusić warzywa ok. 4 min. Dodać do nich 3 gałązki koperku, doprawić solą i pieprzem. Wszystko zalać bulionem i zagotować.
  • Pstrąga solimy, pieprzymy i układamy na warzywach. Gotujemy pod przykryciem 8-10 min. na małym ogniu.
  • Pozostały koper kroimy, a gałązki ugotowanego koperku wyjmujemy z potrawy. Potrawę na talerzach  posypujemy świeżym koprem. Smacznego

Porady: potrawę można podać z ryżem lub ziemniakami.

Podziel się:
  •  
  •