zupa ziemniaczana

Wartość energetyczna 1 porcji 280 kcal.

składniki na 4 porcje    przygotowanie 45  min.

  1.  bataty (słodkie ziemniaki) 200g
  2. mączyste ziemniaki 200g
  3. jedna marchewka
  4. świeży imbir (wielkości orzecha włoskiego) lub suszony (½ łyżeczki)
  5. cebula (duża)
  6. ząbek czosnku
  7. łyżka oleju
  8. sok z cytryny lub limonki 2 łyżki
  9. bulion warzywny 750ml (może być z kostki)
  10. sok pomarańczowy 250ml (najlepiej świeży)
  11. skórka starta z jednej pomarańczy
  12. śmietana jogurtowa 9% lub jogurt bałkański 100ml
  13. posiekana natka pietruszki
  14. sól, pieprz
  •  W garnku rozgrzej olej. Zeszklij na nim imbir, cebulę i czosnek, a następnie obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę. Wszystko dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podduś ok 5min i dodaj bulion warzywny. Całość gotuj aż warzywa będą miękkie.
  • Do warzyw dodaj sok i skórkę z pomarańczy oraz śmietanę. Wszystko zmiksuj na gładki krem.
  • Zupę podgrzej (nie zagotuj). Dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem posyp pietruszką.
Podziel się:
  •  
  •