Wartość energetyczna 1 porcji 280 kcal.
składniki na 4 porcje przygotowanie 45 min.
- bataty (słodkie ziemniaki) 200g
- mączyste ziemniaki 200g
- jedna marchewka
- świeży imbir (wielkości orzecha włoskiego) lub suszony (½ łyżeczki)
- cebula (duża)
- ząbek czosnku
- łyżka oleju
- sok z cytryny lub limonki 2 łyżki
- bulion warzywny 750ml (może być z kostki)
- sok pomarańczowy 250ml (najlepiej świeży)
- skórka starta z jednej pomarańczy
- śmietana jogurtowa 9% lub jogurt bałkański 100ml
- posiekana natka pietruszki
- sól, pieprz
- W garnku rozgrzej olej. Zeszklij na nim imbir, cebulę i czosnek, a następnie obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę. Wszystko dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podduś ok 5min i dodaj bulion warzywny. Całość gotuj aż warzywa będą miękkie.
- Do warzyw dodaj sok i skórkę z pomarańczy oraz śmietanę. Wszystko zmiksuj na gładki krem.
- Zupę podgrzej (nie zagotuj). Dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem posyp pietruszką.
Podziel się: