dietetyk twierdzi że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem

Najważniejszy posiłek – śniadanie

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dla naszego zdrowia i właściwego funkcjonowania organizmu, konieczne do tego by wprawić w ruch przemianę materii.   Ma  za zadanie dostarczyć energii, która pobudzi nasz organizm do pracy , co po nocnej przerwie jest bardzo istotne. Śniadanie powinno stanowić 30 proc. naszego dziennego zapotrzebowania energetycznego dając solidny zastrzyk energii. Zadbaj o to, żeby ten pierwszy poranny posiłek był dobrze skomponowany, zdrowy i pełnowartościowy. Jedz go powoli i w miarę możliwości staraj się, żeby był to posiłek ciepły ( poświęć mu przynajmniej 15minut). Nawet jeśli jesteś na diecie nigdy nie zapominaj o śniadaniu. Na poparcie tej tezy należałoby zacytować Chińskie przysłowie, które  mówi: Śniadanie zjedz sam, obiadem  podziel się z przyjacielem, a kolacje oddaj wrogowi. Śniadanie powinno być spożywane najlepiej 30 min. po przebudzeniu, a już na pewno przed wyjściem z domu. Osoby jedzące śniadanie każdego dnia zapewniają sobie lepsze funkcjonowanie układu trawiennego i układu krwionośnego, jak również mają lepszą zdolność do koncentracji. Ponadto są często bardziej aktywne fizycznie. Jeśli ktoś nagminnie wychodzi z domu bez śniadania, to w jego żołądku dochodzi do nadmiernego wydzielania kwasów. Podrażnia to śluzówkę, zaburzając pracę układu pokarmowego. Może nastąpić spadek stężenia glukozy we krwi co może prowadzić do zawrotów głowy, a nawet zasłabnięcia. Jak powinno wyglądać nasze śniadanie? Należy zatroszczyć się o to, żeby dostarczał dużej dawki węglowodanów złożonych, węglowodany złożone łagodnie podnoszą poziom cukru we krwi i dostarczają na długo energii. Nie dają krótkotrwałego, energetycznego „kopa” jak słodycze, ale sprawiają, że przez długi czas organizm funkcjonuje wydajnie, a głód przychodzi dużo później. Idealnym źródłem węglowodanów złożonych jest musli, płatki śniadaniowe, pieczywo razowe.  Kolejnym składnikiem dobrego śniadania powinny być produkty dostarczające białko i wapń, np. niesłodzony jogurt, kefir, mleko, czy trochę sera białego. Do tego warto zjeść świeże owoce, warzywa lub wypić szklankę, najlepiej własnoręcznie wyciskanego soku. Świetnym dodatkiem do pierwszego posiłku są również wszelkiego rodzaju orzechy i nasiona, które choć są kaloryczne, to są doskonałym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, a także cennych składników mineralnych. Na śniadanie nie powinniśmy jeść ciast, dosładzanych płatków, tłustych wędlin (lepiej zastąpić je chudymi wędlinami z drobiu), czy słodkich sztucznych deserów na bazie mleka (które z mlekiem nie mają już wiele wspólnego).

 Korzyści ze spożywania regularnych śniadań

  1. polepszona odporność na stres
  2. efektywniejszy układ immunologiczny
  3. lepszy nastrój
  4. lepsze wyniki w nauce i zapamiętywaniu – sprawniejszy układ nerwowy
  5. łatwość utrzymywania właściwej wagi
  6. większa sprawność fizyczna
  7. brak napadów „wilczego głodu”- szczególnie w porze nocnej

 

Podziel się:
  •  
  •