pomidor samo zdrowie poleca dietetyk    Pomidory skutecznie obniżają poziom cholesterolu i regulują stężenie krwi. Warto jeść ich jak najwięcej w każdej postaci. Pomidory dostarczają niewielu kalorii i są zasadotwórcze. Są nieocenione dla osób walczących z nadwagą, zwłaszcza sok pomidorowy – zawiera dużo błonnika i mało kalorii (zaledwie 23 kcal na 100 ml), szybko dając poczucie sytości. Jego zadaniem jest również pobudzanie przemiany materii oraz oczyszczanie organizmu ze szkodliwych produktów przemiany materii. Pomidory zaleca się szczególnie młodzieży i dzieciom w czasie intensywnego wzrostu, a także osobom cierpiącym na nienormowane stolce i zaparcia. Działają uspokajająco, bo zawierają sole bromu.

Pomidory to źródło witamin i substancji odżywczych. Z witamin najwięcej zawierają karotenu, ponadto  witaminy: C, K, E, B1, B2, B3, B6, kwas foliowy i biotynę. Ze składników mineralnych, pomidory najbogatsze są w potas, sód, fosfor, magnez, wapń, żelazo, miedź, cynk, mangan.

Ale przede wszystkim pomidory są niezwykle bogate w likopen, zaliczany do karotenoidów, naturalnych barwników roślinnych, odpowiedzialnych za ich pomarańczowy, żółty i czerwony kolor. Likopen to antyutleniacz, cechujący się nawet dwukrotnie większą siłą neutralizacji wolnych rodników niż ogólnie znany beta-karoten. Chroniąc nasze komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, likopen tym samym chroni nasz organizm przed nowotworami, chorobami serca, zaćmą i wieloma innymi schorzeniami. Lepiej przyswajalny jest likopen z pomidorów przetworzonych niż ze świeżych.

Podziel się:
  •  
  •