wartość energetyczna 1 porcji ok. 192kcal.
składniki dla 12os. czas przygotowania ok. 50min.
- mąka tortowa 250g.
- proszek do pieczenia 2 i1/2łyżeczki
- masło 150g.
- cukier puder 200g.
- jajka 4szt.
- mleko 1/2szkl.
- cukier waniliowy 1opakowanie
- olejek migdałowy do smaku
- kakao 5łyżeczek
- masło do wysmarowania formy
- bułka tarta do posypania formy
- cukier puder do dekoracji ciasta
- Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito.
- Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę( ja to robię mikserem).
- Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy kolejno do masy. Stale ucieramy aby masa nam się nie zważyła. Następnie po trochu dodajemy przesianą mąkę, mleko, olejek migdałowy i cukier waniliowy. Wszystko ucieramy na jednolitą masę.
- Oddzielone białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta delikatnie mieszając za pomocą łyżki ( nie mikserem!).
- Połowę ciasta przelewamy do formy babkowej wysmarowanej masłem i posypanej bułką, aby ciasto nie przywarło. Do drugiej połowy dodajemy przesiane kakao, mieszamy i wylewamy na wierzch białego ciasta. Można delikatnie przemieszać widelcem.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180-190stopni przez ok.45min.
- Po wyjęciu z formy babkę posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego.
Podziel się:
2