Wartość energetyczna 1 porcji ok. 273 kcal.
składniki dla 10 os. czas przygotowania ok. 50 min.
- jajka 4 szt.
- ksylitol 1 szkl. (jest to naturalny alkohol cukrowy pozyskiwany z brzozy. Wygląda i smakuje jak biały cukier, ale ma 14 razy mniejszy indeks glikemiczny i 2 razy mniej kalorii.)
- olej 1szkl.
- drobno starta marchewka 2 szkl.
- mąka tortowa 2 szkl.
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- soda 1 łyżeczka
- cynamon 1 łyżeczka
- Jajka utrzyj z ksylitolem na puszystą masę.
- Cały czas ucierając dodawaj powoli olej, następnie przesianą przez sitko mąkę wraz z proszkiem, sodą i cynamonem.
- Odciśnij delikatnie marchew. Dodaj do ciasta i wymieszaj całość łyżką.
- Dno tortownicy o średnicy 26cm, wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30-40 min
Porady: ciasto można po upieczeniu posmarować lukrem lub obsypać cukrem pudrem. To jednak zwiększa jego kaloryczność.
Podziel się:
1