Ciasto marchewkowe

 

Wartość energetyczna 1 porcji ok. 273 kcal.
składniki dla  10 os.     czas przygotowania ok. 50 min.

  1. jajka 4 szt.
  2. ksylitol 1 szkl. (jest to naturalny alkohol cukrowy pozyskiwany z brzozy. Wygląda i smakuje jak biały cukier, ale ma 14 razy mniejszy indeks glikemiczny i 2 razy mniej kalorii.)
  3. olej 1szkl.
  4. drobno starta marchewka 2 szkl.
  5. mąka tortowa 2 szkl.
  6. proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  7. soda 1 łyżeczka
  8. cynamon 1 łyżeczka
  • Jajka utrzyj z ksylitolem na puszystą masę.
  • Cały czas ucierając dodawaj powoli olej, następnie przesianą przez sitko mąkę wraz z proszkiem, sodą i cynamonem.
  • Odciśnij delikatnie marchew. Dodaj do ciasta i wymieszaj całość łyżką.
  • Dno tortownicy o średnicy 26cm, wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto.
  • Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30-40 min

Porady: ciasto można po upieczeniu posmarować lukrem lub obsypać cukrem pudrem. To jednak zwiększa jego kaloryczność.

 

Podziel się:
  • 1
  •