Wartość energetyczna 1 porcji ok. 200kcal
składniki na 4 porcje przygotowanie 35 min.
- schab bez kości 400g
- pęczek szczypiorku
- cebula 2szt.
- jeden ząbek czosnku
- żółta papryka 1 szt.
- czerwona papryka 1szt.
- łyżeczka startego imbiru
- dwie łyżki oleju
- 100ml bulionu wołowego (może być z kostki)
- 2łyżki octu ryżowego (może być inny)
- 1łyżeczka brązowego cukru (lub białego)
- 1łyżeczka mąki ziemniaczanej
- sos chili i sojowy (do smaku)
- Umyte i osuszone mięso pokroić w cienkie paski. Obraną cebulę pokroić w plastry, a czosnek posiekać. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w kawałki. Szczypiorek posiekać.
- Na patelni ( najlepiej w woku) rozgrzej olej i podsmaż mięso. Dodaj szczypiorek, cebulę, czosnek, paprykę, imbir. Smaż mieszając ok. 5 min. Wlej bulion, ocet, odrobinę sosu sojowego i dosyp cukier. Dusić ok. 5min.
- Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z łyżką wody i zagęść sos. Na koniec dopraw sosem chili i sosem sojowym.
Porady:
Doskonałym dodatkiem do potrawy będzie brązowy ryż.
Podziel się: