Wartość energetyczna potrawy 399kcal
Składniki dla 1 os. czas przygotowania 30 min
- Dorsz filet 200 g.
- Pistacje 20 g
- Olej rzepakowy 10 g (dwie łyżeczki)
- Papryka czerwona 120 g (średnia)
- Cukinia 120g (1/2 małej sztuki)
- Pomidorki koktajlowe 100 g
- Sól, pieprz, ocet balsamiczny
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza.
- Pistacje obieramy i drobno siekamy. Cukinię i paprykę kroimy w bardzo cienkie plasterki, a pomidorki przekrawamy na 4 części.
- Dorsza smarujemy od spodu oliwą z oliwek, układamy na blaszce lub folii aluminiowej, oprószamy pieprzem, solą i posypujemy posiekanymi pistacjami.
- Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy pozostałą oliwę, układamy plasterki cukini, papryki i pomidorki. Delikatnie oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy octem balsamicznym.
- Przygotowaną rybę i naczynie żaroodporne z warzywami wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut.
- Upieczonego dorsza podajemy razem z upieczonymi warzywami.
Porada: tak przygotowanego dorsza możemy podawać jako danie główne z dowolnym ryżem ugotowanym na sypko.
Podziel się: