Panna cotta z musem truskawkowym

wartość odżywcza 1 porcji ok.220kcal.

składniki dla 4 os.     czas przygotowania ok.30 min.

  1. mleko 3,2% – 250 ml.
  2. cukier puder 2 łyżki
  3. śmietana kremówka 25 0ml.
  4. żelatyna 4 łyżeczki
  5. cukier waniliowy 1 opakowanie
  6. truskawki 500 g.
  7. olejek waniliowy – do smaku
  8. płatki migdałowe – do dekoracji

  • Żelatynę namaczamy w odrobinie zimnej wody, aby napęczniała.
  • Do garnka wlewamy śmietanę, mleko i dodajemy cukier puder i waniliowy. Wszystko mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia.
  • Do masy dodajemy namoczoną żelatynę i mieszając rozpuszczamy ją.
  • Przestudzony deser wlewamy do pojemniczków i schładzamy w lodówce.
  • Truskawki miksujemy z olejkiem waniliowym(można dosłodzić)
  • Zastygnięty deser wyjmujemy z pojemniczków (wystarczy zanurzyć na moment w gorącej wodzie) i polewamy musem truskawkowym.
  • Posypujemy płatkami migdałowymi.
Podziel się:
  •  
  •