dietetyczna potrawa z kalafiora i pomidorów

wartość energetyczna 1 porcji ok. 133kcal

składniki dla 4os.     czas przygotowania ok.25min.

  1. oliwa z oliwek 2 łyżki
  2. czosnek 3ząbki
  3. posiekana natka pietruszki 1łyżka
  4. posiekana bazylia 1 łyżka
  5. pokrojone pomidory z puszki 375g
  6. kalafior 1 szt. (ok.500g.)
  7. sól, pieprz

  • W głębokiej patelni rozgrzej olej. Dodaj pokrojony w cienkie plastry czosnek i smaż, aż lekko zbrązowieje.
  • Dodaj posiekane zioła i pomidory. Duś bez przykrycia ok.10min. nie doprowadzając do wrzenia..
  • Kalafiora podziel na różyczki i dodaj do sosu. Przypraw solą i pieprzem. Duś ok. 12min, do momentu kiedy kalafior zmięknie.

Porady: Potrawę można posypać na gorąco startym serem ( najlepiej typu cheddar lub mozzarellą).

Podziel się:
  •  
  •