wartość energetyczna 1 porcji ok. 133kcal
składniki dla 4os. czas przygotowania ok.25min.
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- czosnek 3ząbki
- posiekana natka pietruszki 1łyżka
- posiekana bazylia 1 łyżka
- pokrojone pomidory z puszki 375g
- kalafior 1 szt. (ok.500g.)
- sól, pieprz
- W głębokiej patelni rozgrzej olej. Dodaj pokrojony w cienkie plastry czosnek i smaż, aż lekko zbrązowieje.
- Dodaj posiekane zioła i pomidory. Duś bez przykrycia ok.10min. nie doprowadzając do wrzenia..
- Kalafiora podziel na różyczki i dodaj do sosu. Przypraw solą i pieprzem. Duś ok. 12min, do momentu kiedy kalafior zmięknie.
Porady: Potrawę można posypać na gorąco startym serem ( najlepiej typu cheddar lub mozzarellą).
Podziel się: