dietetyczna sałatka szpinakowa

wartość odżywcza jednej porcji ok.120kcal.

produkty dla 4os.     czas przygotowania ok.15min.

  1. świeże liście szpinaku 400g                                               
  2. sałata dębolistna ½ główki
  3. pomidor 1szt (ok. 200g)
  4. papryka czerwona 1szt (ok. 250g)
  5. ogórek wężowy ½ szt.
  6. czarne oliwki bez pestek 2 łyżki

sos jogurtowy:

  1. jogurt naturalny 1 i ½ szklanki
  2. sok z cytryny 2 łyżki
  3. czosnek 1 ząbek
  4. sól, pieprz
  • Umyty i suszony szpinak i sałatę rwiemy do miski. Dodajemy pokrojonego w cząstki pomidora.
  • Oczyszczoną paprykę kroimy w cienkie paseczki.
  • Obranego ogórka kroimy w plasterki.
  • Oliwki przekrój na połówki.
  • Wszystkie składniki mieszamy razem.

Sos:

  • Do jogurtu wyciśnij przez praskę czosnek. Dodaj sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem.
  • Sałatkę polej sosem tuż przed podaniem.

 

Podziel się:
  •  
  •