wartość odżywcza jednej porcji ok.120kcal.
produkty dla 4os. czas przygotowania ok.15min.
- świeże liście szpinaku 400g
- sałata dębolistna ½ główki
- pomidor 1szt (ok. 200g)
- papryka czerwona 1szt (ok. 250g)
- ogórek wężowy ½ szt.
- czarne oliwki bez pestek 2 łyżki
sos jogurtowy:
- jogurt naturalny 1 i ½ szklanki
- sok z cytryny 2 łyżki
- czosnek 1 ząbek
- sól, pieprz
- Umyty i suszony szpinak i sałatę rwiemy do miski. Dodajemy pokrojonego w cząstki pomidora.
- Oczyszczoną paprykę kroimy w cienkie paseczki.
- Obranego ogórka kroimy w plasterki.
- Oliwki przekrój na połówki.
- Wszystkie składniki mieszamy razem.
Sos:
- Do jogurtu wyciśnij przez praskę czosnek. Dodaj sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem.
- Sałatkę polej sosem tuż przed podaniem.
Podziel się: