wartość odżywcza 1 porcji ok.280kcal.
składniki dla 6os. czas przygotowania ok.40min
- kasza perłowa 250g
- cebula 1szt (ok.80g)
- pietruszka korzeń 1szt (150g)
- marchew 1szt (150g)
- kapusta włoska ok.300g
- seler naciowy 2 łodygi
- posiekany koper 3 łyżki
- posiekana nać pietruszki 3 łyżki
- uprażone nasiona słonecznika 3 łyżki (obsmaż słonecznik na suchej patelni 3-5min.)
- olej sojowy lub arachidowy 3 łyżki
- sól, pieprz
- tłuszcz do formy
- Kaszę ugotuj na sypko według instrukcji na opakowaniu.
- Gdy kasza się gotuje obraną cebulę, pietruszkę i marchewkę zetrzyj na tarce jarzynowej (grube oczka). Seler i kapustę drobno pokrój.
- Rozgrzej olej na głębokiej patelni (lub rondlu) i uduś na nim warzywa. Gdy będą miękkie, dodaj kaszę i natkę pietruszki. Dopraw do smaku.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem. Przełóż kaszę z warzywami. Piecz w 200 stopniach, aż kasza się zrumieni.
- Podawaj zapiekankę posypaną koperkiem i uprażonymi nasionami słonecznika.
Podziel się: