wartość energetyczna 1porcji ok.119kcal
składniki dla 4os. czas przygotowania ok.20min.
- ugotowane mięso z piersi kurzej 220g
- szynka chuda gotowana w plasterkach 100g
- natka pietruszki 1 pęczek
- starta skórka z limetki
- wyciśnięty sok z limetki 2 łyżki
- czosnek 1ząbek
- chudy twarożek 125g (można go zastąpić niskotłuszczowym jogurtem)
- sól, pieprz
- Szynkę i pierś kroimy w drobną kosteczkę.
- Posiekaną natkę, wyciśnięty czosnek, sok i skórkę z limetki mieszamy z twarożkiem lub jogurtem. Przyprawiamy solą i pieprzem.
- Przygotowany sos łączymy z pokrojonym kurczakiem i szynką. Pastę odstawiamy najlepiej na godzinkę do lodówki.
- Podajemy z tostami lub pieczywem pełnoziarnistym, np. z dodatkiem sałaty.
Porady: do pasty możemy użyć dowolnego chudego mięsa (indyk, wołowina) lub np. tuńczyka, mięso raka.
Podziel się: