Wegetarianizm to sposób odżywiania eliminujący całkowicie lub częściowo produkty pochodzenia zwierzęcego.
Ze względu na eliminację produktów możemy wyodrębnić kilka rodzajów wegetarianizmu:
- Weganizm – brak w diecie wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego.
- Semiwegetarianizm – dopuszcza drób i ryby.
- Laktowegetarianizm – zezwala na przetwory mleczne.
- Laktoowowegetarianizm – dieta zawiera mleko i jaja.
Odmianą wegetarianizmu są także:
- Frutarianizm – oprócz produktów pochodzenia zwierzęcego eliminuje warzyw i owoce zerwane przez człowieka ( zniszczenie roślin).
- Witarianizm – elimiunuje z diety wszystkie produkty przetworzone.
Nurt ten staje się coraz bardziej popularny wśród młodzieży, osób dorosłych a w rezultacie u dzieci.
Odpowiednio zbilansowana dieta wegetariańska dostarcza diabetykowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych i ma pozytywny wpływ na organizm.
Do jej korzyści możemy zaliczyć:
- Niższą wartość energetyczną posiłków w porównaniu do diet tradycyjnych – łatwiej zachować prawidłowa wagę ciała.
- Większą zawartość węglowodanów złożonych i błonnika – spożywanie większej ilości warzyw, gruboziarnistych produktów zbożowych i nieprzejrzałych owoców.
- Zwiększony udział nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) w posiłkach – poprzez spożywanie nasion, orzechów, tłuszczy roślinnych lub rybich.
- Większą podaż antyoksydantów – działają przeciwzapalnie.
- Brak lub niewielką ilość cholesterolu w diecie.
- Odpowiednią podaż potasy i sodu.
- Łatwiejszą kontrolę glikemii.
- Zmniejszenie ryzyka insulinooporności – co wynika ze zwiększonego spożycia błonnika w diecie z ograniczeniem cukrów prostych.
Nieprawidłowo stosowana dieta wegetariańska niesie ze sobą ryzyko niedoborów niektórych składników odżywczych u cukrzyka.
Zaobserwowano niedobór:
- Witaminy B12 – występuje głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego.
- Niewystarczające spożycie białka.
- Zbyt mała kaloryczność diety.
- Zwiększone spożycie substancji antyodżywczych – należą do nich goitryna ( ważywa krzyżowe jak kalafior, brokuł, kalarepka i inne), kwas fitynowy (np.: mąki razowe), kwas szczawiowy (np.szpinak, szczaw, rabarbar), amigdalina (migdały, owoce pestkowe), taniny (np.: skórka winogron, herbata, kakao) oraz inne.
Stosując dietę wegeteriańską, należy stosować się do ogólnych zasad diety cukrzycowej.
Zwracając uwagę na:
- Zróżnicowanie diety – produkty zbożowe pełnoziarniste, owoce, warzywa, orzechy, rośliny strączkowe.
- Owoce nie mogą być przejrzałe.
- Posiłki powinny być komponowane z wielu produktów.
- Pamiętać o sezonowości produktów – zimą i wczesną wiosną korzystać z mrożonek.
- Zrezygnować lub ogranicz produkty przetworzone.
- Przygotowując posiłki wybierać gotowanie, duszenie, pieczenie lub smażenie w minimalnej ilości tłuszczu.
- Aby posiłki nie były rozgotowane.
- Unikać cukru, słodyczy, ciasteczek i ciast ( szczególnie kremowych), słodzonych napoi, białego pieczywa i produktów z białej mąki.
Dieta wegetariańska oprócz pozytywnego wpływu na cukrzyce typu 2, zmniejsza ryzyko zachorowania na inne choroby współczesnej cywilizacji.
Należą do nich:
- Otyłość.
- Choroba niedokrwienna serca.
- Nadciśnienie tętnicze.
- Nowotwory.
- Kamica żółciowa.
- Hemoroidy.
- I wiele innych…
Bez względu na nasze preferencje żywieniowe należy uważać na produkty o wysokim indeksie glikemicznym. Frytki, czy wegetariańskie hamburgery z białą bułką okażą się szkodliwe, gdyż podwyższą poziom cukru we krwi. Ważne jest więc stosowanie się do zasad, które obowiązują każdego cukrzyka.
Podziel się:
4