W swojej pracy spotykam się z wieloma pacjentami chorującymi na cukrzycę typu2, którzy mimo wielu ogólnodostępnych informacji czują się zagubieni i przerażeni koniecznością zmian, jakie muszą wprowadzić w swojej diecie.
Aby przekonać się, jak ważne jest właściwe odżywianie, należy zrozumieć czym jest cukrzyca.
Cukrzyca jest chorobą w której dochodzi do podwyższonego stężenia glukozy (cukru) we krwi. Jest to spowodowane niedoborem insuliny, która wytwarzana jest przez trzustkę. Dochodzi do insulinooporności, czyli nieprawidłowego funkcjonowania tego hormonu.
U zdrowego człowieka insulina jest „kluczem”, który otwiera cząsteczce glukozy drzwi do każdej komórki naszego ciała, gdzie glukoza wykorzystywana jest jako źródło energii niezbędnej do pracy. Początkowo trzustka aby utrzymać prawidłowe stężenie glukozy we krwi produkuje zwiększone ilości insuliny. Jednak po pewnym czasie jej komórki wyczerpują się i nie są w stanie produkować odpowiedniej ilości tego hormonu. Proces ten zachodzi powoli i najczęściej bezobjawowo.
Bardzo często o cukrzycy dowiadujemy się podczas przypadkowych badań kontrolnych.
Obecnie jednym z głównych powodów cukrzycy typu2 jest otyłość. Przyczynia się do niej także nadciśnienie tętnicze i mała aktywność fizyczna. Choroba ta często ma podłoże genetyczne – dziedziczymy ją po innych członkach naszej rodziny.
Najczęściej pierwsze objawy cukrzycy pojawiają się wraz z rozwojem choroby.
Należą do nich:
- Nadmierne pragnienie i oddawanie moczu – w ten sposób organizm broni się przed wysokim poziomem cukru.
- Spadek wagi ciała.
- Senność i osłabienie organizmu.
- Mogą pojawić się zmiany ropne na skórze.
- Dochodzi do infekcji układu moczowo-płciowego.
Po zdiagnozowaniu cukrzycy należy w swoim życiu wprowadzić wiele zmian. Odpowiednia dieta i zdrowy styl życia uchronią nas przed poważnymi powikłaniami, takimi jak : choroby serca, udar mózgu, uszkodzenie wzroku, nerek, narządów krwionośnych czy nerwów.
Przy diecie cukrzycowej ważne jest ścisłe przestrzeganie poniższych zasad:
- Jedz posiłki regularnie, a przerwa między posiłkami nie może być dłuższa niż 4godz.
- Nie pomijaj posiłków.
- Spożywaj produkty z dużą zawartością błonnika (pieczywa razowe, kasze, warzywa).
- Posiłki główne (śniadanie, obiad, kolacja) zawsze powinny zawierać warzywa.
- Wszystko co gotujemy – musi być al dente.
- Kontroluj wielkość i kaloryczność spożywanych porcji.
- Kontroluj ilość spożywanych węglowodanów – unikaj cukrów prostych ( szczegółowo o węglowodanach napiszę w cz II ).
- Owoce spożywaj 2-3 razy dziennie, ale jednorazowo nie więcej niż własną garść.
- Owoce muszą być jędrne i nieprzejrzałe.
- Unikaj panierek, zasmażek i zagęszczania mąką.
- Unikaj wieprzowiny i wołowiny.
- Jedz ryby morskie.
- Ziemniaki gotuj „w mundurkach” lub dużych kawałkach – unikaj puree, frytek, odsmażanych, przetwarzanych (kopytka, placki, leniwe, pyzy i inne).
- Nie pij słodkich napoi i soków owocowych.
- Wybieraj chudy nabiał naturalny.
- Pamiętaj o nawadnianiu swojego organizmu (woda niegazowana, wysoko zmineralizowana, herbaty ziołowe, zielone).
- Nie unikaj aktywności fizycznej (szybki spacer, basen, jazda na rowerze itp.).
Niestety, cukrzycy nie da się wyleczyć, ale dzięki właściwej terapii do której zalicza się dieta, można ją dobrze kontrolować i zmniejszyć ryzyko poważnych powikłań. A mając gwarancję, że dieta cukrzycowa jest jedną z najzdrowszych diet – pozostaje żyć do setki.
7