Dorsz zapiekany z pistacjami

Wartość energetyczna potrawy 399kcal

Składniki dla 1 os.      czas przygotowania 30 min

  1.  Dorsz filet 200 g.
  2. Pistacje 20 g
  3. Olej rzepakowy 10 g (dwie łyżeczki)
  4. Papryka czerwona 120 g (średnia)
  5. Cukinia 120g (1/2 małej sztuki)
  6. Pomidorki koktajlowe 100 g
  7. Sól, pieprz, ocet balsamiczny

  •  Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza.
  • Pistacje obieramy i drobno siekamy. Cukinię i paprykę kroimy w bardzo cienkie plasterki, a pomidorki przekrawamy na 4 części.
  • Dorsza smarujemy od spodu oliwą z oliwek, układamy na blaszce lub folii aluminiowej, oprószamy pieprzem, solą i posypujemy posiekanymi pistacjami.
  • Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy pozostałą oliwę, układamy plasterki cukini, papryki i pomidorki. Delikatnie oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy octem balsamicznym.
  • Przygotowaną rybę i naczynie żaroodporne z warzywami wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut.
  • Upieczonego dorsza podajemy razem z upieczonymi warzywami.

Porada: tak przygotowanego dorsza możemy podawać jako danie główne z dowolnym ryżem ugotowanym na sypko.

 

Podziel się:
  •  
  •