wartość odżywcza 1porcji ok. 273kcal.
składniki dla 8os. czas przygotowania ok. 40 min.
- cebula 3szt. (ok.200 g)
- czosnek 4 ząbki
- zielona papryka 1szt. (ok.250 g.)
- czerwona papryka 1szt. (ok.250 g.)
- pomidory świeże lub z puszki 500 g.
- fasola jaś lub nerkowa z puszki (odsączone) 375 g.
- bulion warzywny (może być z kostki) 750 ml.
- Oliwa z oliwek 3 łyżki
- Łagodne chilli 2 łyżki
- Papryka w proszku 2 łyżki
- Zmielony kminek 1łyżka (kminek dodajemy wg uznania, można go pominąć)
- Liść laurowy 1 szt.
- Suche oregano 2 łyżeczki
- Sól, pieprz
- tarty żółty ser do dekoracji
- Na dużej patelni rozgrzej oliwę i dodaj pokrojoną w plastry cebulę, posiekany czosnek i pokrojoną w paseczki paprykę. Podsmażaj na średnim ogniu przez 2-3min.
- Następnie dodaj chilli, paprykę w proszku i kminek. Podsmażaj jeszcze przez minutę.
- Teraz dodaj wszystkie pozostałe składniki. Całość wymieszaj i duś bez przykrycia przez 20-25min, aż potrawa zgęstnieje.
- Na koniec dopraw solą i pieprzem i podawaj posypując serem.
Porady: dodatek tofu wzbogaca potrawę w białko.
Podziel się:
W czasie odchudzania warto korzystać z pikantnych przypraw, które wspomagają przemianę materii ( przyśpieszają metabolizm). Jednak mają one być dodatkiem, a nie głównym składnikiem potraw. Każda dieta powinna być urozmaicona i bogata we wszystkie składniki odżywcze.
Czy pikantne potrawy potrafią wspomóc przemianę materii i przyczynić się do utraty wagi i wspomóc odchudzanie?