wartość energetyczna 1 porcji ok. 171 kcal.
składniki dla 4 os. czas przygotowania ok. 20-30 min
- udka kurczaka (same pałki) 8 szt.
- czerwony ocet winny 4 łyżki
- koncentrat pomidorowy 2 łyżki
- sos sojowy 2 łyżki
- płynny miód 2 łyżki
- sos worcester 1 łyżka
- czosnek 1 ząbek
- pieprz kajeński duża szczypta
- sól, pieprz
- Umyte i osuszone udka kurczaka obieramy ze skóry i nacinamy nożem (tak jak kiełbasę na grilla) w paru miejscach, a następnie wkładamy do płaskiej miski.
- Pozostałe składniki łączymy ze sobą i polewamy nimi udka. Przykrywamy i wstawiamy na godzinę do lodówki, aby mięso nasiąkło marynatą.
- Pieczemy na rozgrzanym grillu (węglowy, elektryczny) ok. 20min. W czasie pieczenia udka smarujemy co jakiś czas marynatą i przewracamy. Upieczone udka są zrumienione, a po nakłuciu wypływa z nich klarowny sok.
- Podajemy na ciepło z dowolną sałatką.
Porady: do marynaty można dodać sok z limetki, co zaostrzy smak potrawy
Podziel się: