Grillowane udka z kurczaka

wartość energetyczna 1 porcji ok. 171 kcal.

składniki dla 4 os.     czas przygotowania ok. 20-30 min

  1. udka kurczaka (same pałki) 8 szt.
  2. czerwony ocet winny 4 łyżki
  3. koncentrat pomidorowy 2 łyżki
  4. sos sojowy 2 łyżki
  5. płynny miód 2 łyżki
  6. sos worcester 1 łyżka
  7. czosnek 1 ząbek
  8. pieprz kajeński duża szczypta
  9. sól, pieprz

  • Umyte i osuszone udka kurczaka obieramy ze skóry i nacinamy nożem (tak jak kiełbasę na grilla) w paru miejscach, a następnie wkładamy do płaskiej miski.
  • Pozostałe składniki łączymy ze sobą i polewamy nimi udka. Przykrywamy i wstawiamy na godzinę do lodówki, aby mięso nasiąkło marynatą.
  • Pieczemy na rozgrzanym grillu (węglowy, elektryczny) ok. 20min. W czasie pieczenia udka smarujemy co jakiś czas marynatą i przewracamy. Upieczone udka są zrumienione, a po nakłuciu wypływa z nich klarowny sok.
  • Podajemy na ciepło z dowolną sałatką.

Porady: do marynaty można dodać sok z limetki, co zaostrzy smak potrawy

Podziel się:
  •  
  •