wartość odżywcza 1 porcji ok.220kcal.
składniki dla 4 os. czas przygotowania ok.30 min.
- mleko 3,2% – 250 ml.
- cukier puder 2 łyżki
- śmietana kremówka 25 0ml.
- żelatyna 4 łyżeczki
- cukier waniliowy 1 opakowanie
- truskawki 500 g.
- olejek waniliowy – do smaku
- płatki migdałowe – do dekoracji
- Żelatynę namaczamy w odrobinie zimnej wody, aby napęczniała.
- Do garnka wlewamy śmietanę, mleko i dodajemy cukier puder i waniliowy. Wszystko mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia.
- Do masy dodajemy namoczoną żelatynę i mieszając rozpuszczamy ją.
- Przestudzony deser wlewamy do pojemniczków i schładzamy w lodówce.
- Truskawki miksujemy z olejkiem waniliowym(można dosłodzić)
- Zastygnięty deser wyjmujemy z pojemniczków (wystarczy zanurzyć na moment w gorącej wodzie) i polewamy musem truskawkowym.
- Posypujemy płatkami migdałowymi.
Podziel się: