Pochodzenie i zastosowanie:
Trawa cytrynowa zwana też inaczej palczatką cytrynową pochodzi z tropików. Smakiem i aromatem przypomina cytrynę z imbirową nutką, ale nie jest kwaśna. Jest szeroko stosowna w kuchni śródziemnomorskiej i azjatyckiej. Można ją stosować jako dodatek do herbaty i innych napojów, deserów, przetworów (pn.:marynat, sałatek) oraz do zup, dań mięsnych i rybnych.
Można ją kupić w supermarketach, delikatesach i sklepach z żywnością orientalną. W ofercie sklepów mamy dostępną trawę świeżą w pęczkach, suszoną, sproszkowaną, mrożoną i marynowaną. Im świeższa trawa, tym bardziej miękkie są jej łodygi, a smak i aromat intensywniejszy. Do potraw dodaje się ją najczęściej w całości, po odcięciu twardej dolnej końcówki i usunięciu ostrych zewnętrznych liści. Następnie łodygę na całej długości trzeba rozbić (ale nie zmiażdżyć), aż puści sok, mocno związać i tak przygotowaną włożyć do rondla z potrawą. Trawę można też drobniutko posiekać lub zmiksować (świetna do past). Jeśli mamy ochotę na łyk egzotyki, wystarczy zaparzyć herbatę, dodając pół łyżeczki suszonej trawy na łyżeczkę czarnej herbaty.
Właściwości:
- Działa pobudzająco, odświeżająco, zwiększa zdolność koncentracji oraz rozjaśnia umysł.
- Nalewki i napary z trawy cytrynowej mają działanie przeciwdepresyjne , pomagają w likwidacji nerwic wegetatywnych wyostrzają pamięć oraz usprawniają spostrzegawczość
- Pobudza do pracy soki trawienne, usprawnia krążenie krwi, rozgrzewa ciało i działa bakteriobójczo.
- Stosuje się ją w leczeniu stanów zapalnych układu oddechowego oraz zatok.