Pomidory z dzikim ryżem

Wartość energetyczna 1 porcji ok. 160 kcal.
składniki dla 5 os.     czas przygotowania 40 min.

  1.  pomidory 5 szt. (każdy po ok. 200 g)
  2. dziki ryż 2 szkl.
  3. czerwona papryka  1 szt. (ok. 200 g)
  4. czerwona cebula 100g
  5. sok pomidorowy 4 szkl.
  6. bazylia (świeża lub suszona)
  7. sól, pieprz
  • Umyte pomidory suszymy, odcinamy od strony szypułki górę i usuwamy środek z pestkami.
  • Ryż gotujemy na sypko wg. przepisu na opakowaniu.
  • Paprykę kroimy w kostkę, a cebulę w piórka.
  • Wymieszaj ryż z warzywami. Dopraw do smaku przyprawami.
  • Nadzieniem napełnij pomidory i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Zalej doprawionym sokiem pomidorowym wymieszanym z miąższem z pomidorów.
  • Piecz w piekarniku w 180 stopniach ok. 20 min.

 

Podziel się:
  •  
  •