Wartość energetyczna 1 porcji ok. 160 kcal.
składniki dla 5 os. czas przygotowania 40 min.
- pomidory 5 szt. (każdy po ok. 200 g)
- dziki ryż 2 szkl.
- czerwona papryka 1 szt. (ok. 200 g)
- czerwona cebula 100g
- sok pomidorowy 4 szkl.
- bazylia (świeża lub suszona)
- sól, pieprz
- Umyte pomidory suszymy, odcinamy od strony szypułki górę i usuwamy środek z pestkami.
- Ryż gotujemy na sypko wg. przepisu na opakowaniu.
- Paprykę kroimy w kostkę, a cebulę w piórka.
- Wymieszaj ryż z warzywami. Dopraw do smaku przyprawami.
- Nadzieniem napełnij pomidory i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Zalej doprawionym sokiem pomidorowym wymieszanym z miąższem z pomidorów.
- Piecz w piekarniku w 180 stopniach ok. 20 min.
Podziel się: