Wartość energetyczna 1 porcji ok. 115 kcal.
składniki na 4 os. czas przygotowania ok. 40 min.
- miąższ z dyni 750 g.
- bulion warzywny 750 ml.
- mleko 2% 25 ml.
- masło 2 łyżki
- czosnek 1 ząbek
- cebula 1 szt (150 g.)
- sok z cytryny 1 łyżka
- otarta skórka pomarańczowa 1 łyżka
- sól, pieprz, imbir, liść laurowy
- posiekany szczypiorek ½ pęczka
- Do garnka o grubym dnie włożyć masło i rozgrzać, włożyć posiekaną cebulę, wycisnąć czosnek i zeszklić. Następnie dodać pokrojoną w kostkę dynię, wymieszać i dusić pod przykryciem ok.3 min.
- Wlać bulion i zagotować. Doprawić solą, pieprzem, imbirem, cytryną, liściem laurowym i skórką pomarańczową. Zupę gotować pod przykryciem ok. 20 min. (dynia musi być miękka). Wyjąć liść laurowy i zupę zmiksować. Dodać mleko i podgrzać całość.
Podawać posypaną szczypiorkiem.
Podziel się: