Wartość energetyczna 1 porcji ok. 260kcal
składniki na 2 os. czas przygotowania ok. 25min.
- jajka 4 szt.
- odtłuszczona salami 9plastrów (30 g.)
- odtłuszczony ser żółty 30 g.
- czerwona papryka 1szt. (150 g.)
- papryka zielona 1szt. (150 g.)
- olej 2 łyżeczki
- mleko 1,5% 2 łyżki
- pietruszka zielona 2 łyżki
- pieprz, sól
- Umytą i oczyszczoną paprykę pokroić w kostkę i poddusić 3-5min na patelni z olejem.
- Salami i ser żółty pokroić w małe kawałki.
- Jajka rozbełtać z mlekiem i doprawić solą i pieprzem.
- Podduszoną paprykę zalać jajkami i chwilę odczekać, aż się zetną. Na wierzchu rozłożyć salami i ser i delikatnie całość wymieszać. Poczekać, aż jaja się całkowicie zetną.
- Gotowy omlet rozłożyć na talerze i posypać pietruszką.
Porady: można dodać papryczkę chili. Doskonale smakuje z pieczywem pełnoziarnistym.
Podziel się: