omlet

         Wartość energetyczna 1 porcji ok. 260kcal

składniki na 2 os.        czas przygotowania ok. 25min.

  1.  jajka 4 szt.
  2. odtłuszczona salami 9plastrów (30 g.)
  3. odtłuszczony ser żółty 30 g.
  4. czerwona papryka 1szt. (150 g.)
  5. papryka zielona 1szt. (150 g.)
  6. olej  2 łyżeczki
  7. mleko 1,5% 2 łyżki
  8. pietruszka zielona 2 łyżki
  9. pieprz, sól

  •  Umytą i oczyszczoną paprykę pokroić w kostkę i poddusić 3-5min na patelni z olejem.
  • Salami i ser żółty pokroić w małe kawałki.
  • Jajka rozbełtać z mlekiem i doprawić solą i pieprzem.
  • Podduszoną paprykę zalać jajkami i chwilę odczekać, aż się zetną. Na wierzchu rozłożyć salami i ser i delikatnie całość wymieszać. Poczekać, aż jaja się całkowicie zetną.
  • Gotowy omlet rozłożyć na talerze i posypać pietruszką.

Porady: można dodać papryczkę chili. Doskonale smakuje z pieczywem pełnoziarnistym.

 

Podziel się:
  •  
  •