Wartość energetyczna jednej porcji ok. 290 kcal
Składniki na 4os. czas przygotowania ok. 35min
- mięso z piersi indyczej 500g
- makaron razowy spaghetti 250g
- por 2szt. (ok.400g.)
- czosnek 2 ząbki
- bulion drobiowy 250ml (może być z kostki)
- sos sojowy 3 łyżki
- olej do smażenia (rzepakowy) 2 łyżki
- pietruszka zielona posiekana ½ pęczka
- sól, pieprz, chili
- Umyte i osuszone mięso kroimy w cienkie paseczki. Białe części porów przekrajamy wzdłuż, myjemy i kroimy w pół plasterki.
- Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy, ale nie płuczemy zimną wodą. Pozostawiamy pół szklanki wody z gotowania makaronu.
- W głębokiej patelni na oleju przesmażamy mięso na rumiano. Dodajemy wyciśnięty czosnek i pokrojone pory. Smażymy ok. 3-5min. Wlewamy bulion i sos sojowy. Dusimy. Gdy mięso będzie miękkie potrawę doprawiamy solą, pieprzem i chili. Dodajemy ugotowany makaron i całość podgrzewamy. Potrawę na talerzach posypujemy pietruszką.
Podziel się: