Wartość energetyczna jednej porcji ok. 210 kcal
składniki dla 4osób czas przygotowania ok. 25min.
- cukinia 4 szt. (po 800g)
- ryż brązowy 400g. (może być biały)
- papryka czerwona 2szt. (ok. 350g)
- cebula 1szt. ( ok. 200g)
- czosnek 3 ząbki
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- bulion warzywny 100ml ( może być z kostki)
- papryka słodka 1 łyżeczka
- pietruszka zielona ½ pęczka
- sól, pieprz
- Włączyć piekarnik i nagrzać do 200 stopni (z termo obiegiem do 180 stopni).
- Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.
- Cukinię po umyciu przekrajamy wzdłuż na pół. Środek należy wydrążyć pozostawiając ok. 1,5cm ścianki. Miąższ cukini i paprykę kroimy w kostkę.
- Posiekaną cebulę i czosnek zeszklić na patelni z oliwą. Dodać do nich cukinię i paprykę i dusić ok. 4min. Następnie wsypujemy ryż i dusimy kolejne 2min. Dodajemy posiekaną pietruszkę i przyprawiamy papryką, solą i pieprzem.
- Wydrążoną cukinię wypełniamy farszem i wkładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem. Podlewamy bulionem i zapiekamy ok. 20-30min.
Podziel się: