dietetyk poleca soczysty arbuzSoczysty i orzeźwiający arbuz to owoc składający się w 92% z wody. Wspomaga diety odchudzające, doskonale gasi pragnienie i odmładza. Dzięki dużej zawartości wody arbuz działa moczopędnie i oczyszcza organizm z toksyn. Właściwości zdrowotne, dietetyczne i pielęgnacyjne często są niedoceniane. Schłodzony wspaniale gasi pragnienie latem i doskonale zastępuje słodki deser. Słodki i orzeźwiający smak zawdzięcza zawartości kwasu jabłkowego i cytrynowego.

Sok z arbuza wpływa tonizująco na cerę, zawarte w nim enzymy działają ściągająco, dlatego jest używany jako naturalny środek przeciw zmarszczkowy i oczyszczający. Dobre efekty daje wcieranie soku z arbuza w skórę wokół oczu, albo okłady z plastrów na twarzy i szyi. Skutecznie leczy zajady i stany zapalne skóry. Witamina A zawarta w arbuzie – odmładza.

Arbuz to także bogate źródło likopenu i glutationu, cennych dla organizmu przeciwutleniaczy. Likopen obniża ryzyko powstawania wielu rodzajów nowotworów.

Zawarte są też witaminy oraz sole mineralne takie jak witamina A (beta-karoten-witamina “młodości”), witamina C, kwas foliowy, kwas pantotenowy i w mniejszym stopniu witaminy B1, B2, B3 i B6. Natomiast jeżeli chodzi o sole mineralne to obecny jest wapń, magnez, fosfor, potas, sód i w mniejszym stopniu miedź, żelazo i cynk.

  • Wartość energetyczna w 100g – 15,00 kcal
  • Węglowodany w 100g – 3,5 g
  • Białko w 100g – 0,3 g
  • Tłuszcz w 100g – 0,15 g
  • Błonnik pokarmowy w 100g – 0,4 g

Jego niska wartość energetyczna (15 kcal w 100g) sprawia, że bez ograniczeń mogą go jeść osoby będące na diecie zaspakaja głód, ale nie syci na długo.

Z jedzeniem arbuza powinni się wstrzymać diabetycy! ze względu na wysoki indeks glikemiczny (75 GI) szybko podnosi poziom glukozy we krwi.

Podziel się:
  •  
  •