dietetyczna pasta z drobiu, szynki i twarożku

wartość energetyczna 1porcji ok.119kcal

składniki dla 4os.     czas przygotowania ok.20min.

  1. ugotowane mięso z piersi kurzej 220g
  2. szynka chuda gotowana w plasterkach 100g
  3. natka pietruszki 1 pęczek
  4. starta skórka z limetki
  5. wyciśnięty sok z limetki 2 łyżki
  6. czosnek  1ząbek
  7. chudy twarożek 125g (można go zastąpić niskotłuszczowym jogurtem)
  8. sól, pieprz

  • Szynkę i pierś kroimy w drobną kosteczkę.
  • Posiekaną natkę, wyciśnięty czosnek, sok i skórkę z limetki mieszamy z twarożkiem lub jogurtem. Przyprawiamy solą i pieprzem.
  • Przygotowany sos łączymy z pokrojonym kurczakiem i szynką. Pastę odstawiamy najlepiej na godzinkę do lodówki.
  • Podajemy z tostami lub pieczywem pełnoziarnistym, np. z dodatkiem sałaty.

Porady: do pasty możemy użyć dowolnego chudego mięsa (indyk, wołowina) lub  np. tuńczyka, mięso raka.

Podziel się:
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *