Piersi kurczaka pieczone w folii z fasolką szparagową

Wartość energetyczna 1 porcji ok. 276 kcal.
składniki dla 6 osób    czas przygotowania 30 min.

  1. mrożona fasolka szparagowa 2 op.
  2. podwójne piersi z kurczaka 3 szt.
  3. czosnek 6 ząbków
  4. pęczek pietruszki
  5. bazylia (do smaku świeża lub suszona)
  6. masło 6 łyżek
  7. olej rzepakowy
  8. sól, pieprz
  • Umyte i osuszone piersi przekrój na dwa oddzielne płaty. Natrzyj solą, pieprzem i rozgniecionym czosnkiem.
  • Sześć kawałków folii aluminiowej posmaruj olejem, połóż po kawałku kurczaka razem z kawałkiem masła, garścią posiekanej pietruszki i bazylią. Zwiń brzegi folii i piecz 20min w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.
  • W tym czasie ugotuj fasolkę (najlepiej na parze lub w małej ilości wrzątku).
  • Upieczone mięso podawaj z fasolką polaną masłem z pieczenia kurczaka.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *