Sałatka kalafiorowo- fasolowa z szafranem

wartość odżywcza 1 porcji ok. 515 kcal.

składniki dla 4 os.     czas przygotowania ok. 50 min.

  1. kalafior 1 szt. (ok.1 kg.)
  2. fasolka szparagowa mrożona 200 g.
  3. jajka 6 szt.
  4. rodzynki 4 łyżki
  5. żółtko jaja 1 szt.
  6. sok z cytryny 1 łyżka
  7. oliwa z oliwek 125 ml.
  8. marynowana dynia (ze słoika) 100 g.
  9. kwaśna śmietana 12% 200 g.
  10. cebula dymka 4 szt.
  11. szczypior 1 pęczek
  12. szafran 1 szczypta
  13. papryka chili w proszku 1 szczypta
  14. pieprz, sól

  • Kalafiora dzielimy na małe różyczki i wrzucamy do osolonego z odrobiną cukru wrzątku na 5min. Następnie wyjmujemy na sito i przelewamy zimna wodą.
  • We wrzątku  po kalafiorze gotujemy przez 5-8 min fasolkę szparagową, którą także na sicie przelewamy zimną wodą i kroimy na małe kawałki.
  • Jajka gotujemy na twardo, a rodzynki krótko moczymy w gorącej wodzie i osuszamy.
  • Dynię odsączamy z zalewy, pozostawiając odrobinę  soku do sosu. Dumki i szczypiorek siekamy.
  • Za pomocą trzepaczki łączymy ze sobą żółtko, sok z cytryny, sól i pieprz. Następnie cieniutkim strumieniem wlewamy oliwę i robimy majonez.
  • Szafran i chili łączymy z odrobiną marynaty z dyni oraz śmietaną i łączymy z majonezem.
  • Kalafior, fasolkę, dymkę, szczypiorek, rodzynki, dynię i majonez łączymy ze sobą, wierzch sałatki posypujemy posiekanymi jajkami.

Smacznego.

 

Podziel się:
  •  
  •