Wartość energetyczna 1 porcji – 180 kcal.
składniki na 4 porcje, przygotowanie – 30 min.
- duże ziemniaki 4 szt.
- mała cukinia
- mała cebula
- papryka 1 szt.
- pomidor 1 szt.
- zielone oliwki nadziewane papryką 1 łyżka
- olej 2 łyżki
- mozzarella 100 g
- masło 1 łyżka płaska
- posiekane zioła 2 łyżeczki (np.: bazylia, rozmaryn, tymianek)
- sól, pieprz
- Cukinię (młodą ze skórą), pomidory, paprykę i cebulę pokrój w kosteczkę.
- Oliwki pokrój w plasterki.
- Ziemniaki umyj szczoteczką i osusz.
- Pokrojone warzywa podsmaż na oleju i przypraw solą i pieprzem. Przestudź.
- Ziemniaki przekrój na połówki. Wydrąż środki, pozostawiając 1-1,5cm miąższu przy skórze. Tak przygotowane ziemniaki oprósz solą i posmaruj masłem.
- Ser zetrzyj lub pokrój i wrzuć do warzyw z oliwkami.
- Ziemniaki napełnij farszem. Każdy osobno zawiń w folię aluminiową.
- Piecz godzinę w piekarniku rozgrzanym do 200 st.
- Przed podaniem posyp ziołami.
Podziel się: