wartość energetyczna ok.195kcal.
składniki dla 4os. czas przygotowania ok.25min.
- Jogurt naturalny 500ml.
- Żelatyna 1 łyżka
- śmietana 18% – 250ml.
- Truskawki 500g
- cukier 2łyżeczki
- listki melisy cytrynowej 2 łyżki (lub mięty)
- Umyte truskawki kroimy w dowolne kawałki (parę zostaw do dekoracji) i obsyp cukrem.
- Żelatynę rozpuszczamy w szklance wody i pozostawiamy do ostygnięcia.
- Miksujemy ze sobą truskawki, jogurt,śmietanę i listki melisy.
- Do masy truskawkowej wlewamy przestudzoną żelatynę, mieszamy i deser przelewamy do pucharków.
- Odstawiamy do lodówki do stężenia.
- Przybieramy truskawkami i świeżymi listkami ziół.
Porady: zamiast truskawek można użyć dowolnych owoców sezonowych, np.:malin, jagód, morele, lub owoce mrożone.
Podziel się:
Ja nie dodałam żelatyny tylko masę truskawkowo-jogurtową w plastikowych kubeczkach zamroziłam i wyszły pyszne lody. Polecam
jak ktos nie moze nic na mleku jeść to moze zrobić praktycznie to samo, tylko jogurt zastąpić sorbetem. ja ostatnio robie taką masę, sorbet z grycana kiwi, do tego swieze owoce (maliny i truskawki) galaretke na górę i do lodówki 🙂 działa idealnie.