wartość energetyczna jednej porcji ok.375kcal
składniki dla 4os. czas przygotowania ok.60min
- młoda kapusta 1 główka
- cebula 2szt. (ok.160g.)
- marchew młoda 3szt.(ok.200g)
- pomidory 5szt (ok.400g)
- filet z indyka 600g (lub z kurczaka)
- bulion drobiowy 2 szkl. (może być z kostki)
- olej rzepakowy 2 łyżki
- świeże zioła do smaku, np.: koperek, natka pietruszki, tymianek, majeranek itp.
- ziele angielskie 3-4 ziarna
- liść laurowy 2 szt.
- sól, pieprz
- Kapustę szatkujemy, cebulę kroimy w kostkę, marchew w półplasterki, pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w kawałki.
- Umyte mięso kroimy w kosteczkę i podsmażamy z cebulą na oleju do zrumienienia. Następnie dodajemy bulion, kapustę, marchew i przyprawy. Przykrywamy i dusimy ok.30min.
- Na koniec dodajemy pomidory i zioła.
- Przed podaniem doprawiamy bigos jeżeli zachodzi taka potrzeba.
Podziel się: