młoda kapusta

wartość energetyczna jednej porcji ok.375kcal

składniki dla 4os.   czas przygotowania ok.60min

  1. młoda kapusta 1 główka
  2. cebula 2szt. (ok.160g.)
  3. marchew młoda  3szt.(ok.200g)
  4. pomidory 5szt (ok.400g)
  5. filet z indyka 600g (lub z kurczaka)
  6. bulion drobiowy 2 szkl. (może być z kostki)
  7. olej rzepakowy 2 łyżki
  8. świeże zioła do smaku, np.: koperek, natka pietruszki, tymianek, majeranek itp.
  9. ziele angielskie 3-4 ziarna
  10. liść laurowy 2 szt.
  11. sól, pieprz

  • Kapustę szatkujemy, cebulę kroimy w kostkę, marchew w półplasterki, pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w kawałki.
  • Umyte mięso kroimy w kosteczkę i podsmażamy z cebulą na oleju do zrumienienia. Następnie dodajemy bulion, kapustę, marchew i przyprawy. Przykrywamy i dusimy ok.30min.
  • Na koniec dodajemy pomidory i zioła.
  • Przed podaniem doprawiamy bigos jeżeli zachodzi taka potrzeba.

 

Podziel się:
  •  
  •