Dieta powinna obejmować następujące postępowania:
Normalizację masy ciała (otyłość wpływa negatywnie na normalizację dny. Zmniejszanie masy ciała powinno następować pod kontrolą dietetyka. Niewłaściwa dieta może być przyczyną napadu bólu)
Dieta ubogopurynowa <300mg puryn dziennie (Puryny to związki zasadowe zawarte w niektórych pokarmach).
W diecie należy obniżyć ilość spożywanego mięsa do 50 g./dobę ( tylko gotowane w dużej ilości wody lub na parze). W okresie ataku najlepiej wykluczyć mięso całkowicie. Należy także ograniczyć spożycie wędlin i konserw
Produkty zabronione : wyciągi z kości i mięsa, rosoły, wywary mięsne i kostne, podroby (wątroba, nerki),dziczyzna, indyk, cielęcina, sardynki, śledzie, szproty, łosoś, pstrąg, czekolada, kakao, kawa, herbata czarna i czerwona, soczewica, groch, fasola i zielona fasolka szparagowa ( żółta dozwolona), dynia, jarmuż, kapusta czerwona i włoska, grzyby, szpinak, szczaw, drożdże, banany, melon.
Produkty dozwolone gdy nie ma ataków choroby : drób, ryby ( poza wymienionymi powyżej), np. dorsz, brokuły, brukselka, groszek zielony, kalafior, kukurydza, papryka, szpinak, por.
Produkty dozwolone zawsze : potrawy mączne (najlepiej żytnie i razowe), mleko i przetwory o obniżonej zawartości tłuszczu, jaja (3-4 tygodniowo), owoce i warzywa (poza wymienionymi powyżej), ryż, kasze, miód, dżemy, ziarna i orzechy oraz kurki (te grzyby nie zawierają puryn).
Należy spożywać 4-5 posiłków dziennie (3-4godz. przerwy między posiłkami). Ostatni posiłek na 3-4godz. przed snem. Spożywać duże ilości napojów ( nawet ponad 3 litry, o ile to możliwe, nie na siłę). Dozwolone są: woda, soki owocowe ( szczególnie z owoców cytrusowych, które oczyszczają organizm z puryn, jak :pomarańcze, cytryny, grejpfruty), kawa zbożowa, herbaty owocowe i ziołowe (pokrzywa, skrzyp, liście brzozy, które szczególnie oczyszczają organizm), mleko, kefir, jogurty. Konieczne jest picie wody przed snem.
W okresie ataków i nie tylko, należy jeść wiśnie. Owoce te zatrzymują procesy zapalne i to szczególnie te dnowe. Wiśnie świeże lub mrożone należy zagrzać ( nie gotować) lub zalać wrzątkiem.
Z diety należy wykluczyć napoje alkoholowe (szczególnie piwo), które mogą doprowadzić do napadu bólu.