wartość odżywcza 1 porcji ok.82kcal.
składniki dla 4os. czas przygotowania ok.15min
- ogórek sałatkowy 75g (1szt)
- cebulki dymki 6szt
- pomidory 200g (2szt)
- papryka żółta 200g (1szt)
- seler naciowy 2 łodygi
- rzodkiewki 6szt
- rukola lub sałata masłowa 75g
- świeża mięta do przybrania
- sok z cytryny 2 łyżki
- czosnek 1 ząbek
- nisko tłuszczowy jogurt naturalny 150g
- oliwa z oliwek 2łyżki
- sól, pieprz
- Ogórka kroimy w paski (np. obierakiem do warzyw), dymki kroimy wzdłuż na cienkie pióra, pomidory kroimy na cząstki, oczyszczoną paprykę w paski, seler w talarki, rzodkiewkę kroimy w ćwiartki..
- Taki przygotowane warzywa mieszamy z sałatą.
- Następnie do małego słoiczka dodajemy wyciśniętą cytrynę, rozgnieciony czosnek, jogurt, oliwę, oraz do smaku sól i pieprz. Słoik zakręcamy i energicznie mieszamy wszystkie składniki.
- Sałatkę polewamy przygotowanym dressingiem i posypujemy listkami mięty.
Smacznego.
Podziel się: