poradnia dietetyczna Vitalinia poleca dorsza po hindusku

wartość energetyczna 1porcji ok.194kcal

składniki dla 40s     czas przygotowania ok.30min.

  1. filet z dorsza 4szt (po ok.150g)
  2. cebula 100g
  3. papryka 1szt (ok300g)
  4. pomidory z puszki krojone bez skóry 400g
  5. olej rzepakowy 3 łyżki
  6. czosnek 2ząbki
  7. mleczko kokosowe 150ml
  8. garam masala(drobno mielona mieszanka, w której skład wchodzą: goździki, gałka muszkatołowa, cynamon, kumin, kolendra, koper włoski, czarny pieprz i kozieradka. )1/2łyżeczki lub curry
  9. świeża natka kolendry lub pietruszki 1-2łyżki
  10. pieprz, sól
  11. można doprawić jeszcze mieloną kolendrą, kminem rzymskim, kurkumą
  • Na dużej patelni podsmażamy na oleju posolone i popieprzone filety (szybko, aby się nie rozpadły). Rybę odstawimy.
  • Na pozostały po smażeniu olej wrzucamy posiekaną cebulę, wyciśnięty czosnek i pokrojoną paprykę. Dodajemy przyprawy i podsmażamy ok.3min. Następnie dodajemy pomidory i wszystko dusimy ok 5min od momentu zagotowania.
  • Rybę dodajemy do warzyw i razem dusimy na małym ogniu ok.5-8min.
  • Rybę ponownie wyjmujemy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Do warzyw dodajemy mleczko kokosowe, posiekaną kolendrę lub pietruszkę. Wszystko podgrzewamy.
  • Filety rybne polewamy sosem i podajemy.

 

Podziel się:
  •  
  •