wartość energetyczna 1porcji ok.194kcal
składniki dla 40s czas przygotowania ok.30min.
- filet z dorsza 4szt (po ok.150g)
- cebula 100g
- papryka 1szt (ok300g)
- pomidory z puszki krojone bez skóry 400g
- olej rzepakowy 3 łyżki
- czosnek 2ząbki
- mleczko kokosowe 150ml
- garam masala(drobno mielona mieszanka, w której skład wchodzą: goździki, gałka muszkatołowa, cynamon, kumin, kolendra, koper włoski, czarny pieprz i kozieradka. )1/2łyżeczki lub curry
- świeża natka kolendry lub pietruszki 1-2łyżki
- pieprz, sól
- można doprawić jeszcze mieloną kolendrą, kminem rzymskim, kurkumą
- Na dużej patelni podsmażamy na oleju posolone i popieprzone filety (szybko, aby się nie rozpadły). Rybę odstawimy.
- Na pozostały po smażeniu olej wrzucamy posiekaną cebulę, wyciśnięty czosnek i pokrojoną paprykę. Dodajemy przyprawy i podsmażamy ok.3min. Następnie dodajemy pomidory i wszystko dusimy ok 5min od momentu zagotowania.
- Rybę dodajemy do warzyw i razem dusimy na małym ogniu ok.5-8min.
- Rybę ponownie wyjmujemy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Do warzyw dodajemy mleczko kokosowe, posiekaną kolendrę lub pietruszkę. Wszystko podgrzewamy.
- Filety rybne polewamy sosem i podajemy.
Podziel się: