wartość odżywcza jednej porcji ok. 247kcal.
składniki dla 4os. czas przygotowania ok.50min
- cebula 1szt (ok.150g)
- ząbek czosnku
- seler naciowy 2 gałązki
- marchew 250g.
- bulion drobiowy 300ml. (może być z kostki rosołowej)
- filet z kurczaka 350g.
- mieszanka naturalnego i dzikiego ryżu 225g. ( można ją przyrządzić samemu w proporcji 1:1)
- krojone pomidory w puszce 400g.
- tabasco 1kropla
- cukinia 2szt (300g)
- szynka gotowana 100g.
- sól, pieprz
- szałwia 2 świeże gałązki lub suszona do smaku
- Do dużego garnka z grubym dnem wrzucamy posiekaną cebulę, przeciśnięty czosnek, pokrojony w plastry seler, pokrojoną w kostkę marchew i gałązki szałwi. Zalewamy bulionem i od momentu zagotowania gotujemy 5min na małym ogniu pod przykryciem.
- Kurczaka kroimy w 2,5cm. kawałki i gotujemy z warzywami kolejne 5min.
- Następnie dodajemy ryż i pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem i tabasco i gotujemy kolejne 25min.
- Teraz dodajemy pokrojoną w plastry cukinię i pokrojoną w kostkę szynkę. Gotujemy ok. 10min bez przykrycia, aż ryż będzie miękki. Pod koniec wyrzucamy gałązki szałwi.
Ta szybka jednogarnkowa i pożywna potrawa doskonale smakuje ze świeżą sałatą.
Smacznego.
Podziel się: