Składniki na: 4 porcje, Przygotowanie: 45 min. Gotowanie: 1,5 godz.
- kapusta włoska (mała, około 1 kg)
- ryż brązowy 100 g
- mielone mięso drobiowe 300 g
- cebula mała ( ok. 50 g)
- pieczarki 200 g
- koncentrat pomidorowy 2 łyżki
- łyżka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- majeranek
- ziele angielskie
- liść laurowy
- Kapustę oczyścić, wyciąć głąb i zaparzyć przez chwilę we wrzątku. Sparzone liście wyjąć z wrzątku i ściąć grube nerwy.
- Ryż obgotować w dużej ilości osolonej wody i odcedzić ( pamiętajmy że brązowy ryż gotuje się dłużej).
- Pieczarki umyć, pokroić i poddusić na oleju (woda musi odparować), dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i razem dusić mieszając aby się nie przypaliły.
- Mielone mięso połączyć z ryżem i pieczarkami z cebulą, doprawić solą, pieprzem, majerankiem i wymieszać.
- Porcje nadzienia nakładać na liście, boki zakładać do środka i zwijać.
- Dno garnka wyłożyć liśćmi kapusty, ułożyć gołąbki, zalać wodą, dodać ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz i dusić około 1-1,5 godz.(jeżeli pozostały nam jeszcze liście z kapusty, to przykrywamy nimi gołąbki).
- Pod koniec duszenia dodajemy koncentrat pomidorowy.
Porady:
Zamiast ryżu brązowego możemy użyć kaszy gryczanej lub jęczmiennej, kapustę włoską można zastąpić białą, do sosu można dodać startą marchewkę, która go zagęści.
Wartość odżywcza jednej porcji(około 250 g):
Białko-12,71 g Tłuszcz-6,9 g Węglowodany-40,14 g Kaloryczność-238 kcal
Podziel się: