zdrowa żywność    Dla większości z nas witaminy i składniki mineralne kojarzą się z tabletkami i obecnie tak modnymi suplementami diet. Często łykamy je bez umiaru w przekonaniu iż jest to najlepszy sposób na zachowanie zdrowia i młodości. A przecież od dawna wiadomo, że najlepsze i najzdrowsze są dla nas naturalne produkty bogate w drogocenne składniki. Oto przykłady witamin i minerałów ważnych dla każdej kobiety, ich występowanie w produktach i najważniejsze role jakie spełniają w naszym organizmie:

  • Wit. A –  owoce i warzywa przyjmujące barwy: żółtą, pomarańczową, czerwoną, zieloną (w formie beta-karotenu), wątróbka, żółtko jaj, przetwory mleczne, oleje roślinne.

Jest konieczna do prawidłowego widzenia. Pomaga utrzymać w zdrowiu skórę oraz błony śluzowe jamy ustnej, nosa, gardła, płuc, dróg moczowych i przewodu pokarmowego. Warunkuje prawidłowy wzrost oraz budowę mocnych kości i zębów u dzieci. Jest jednym z antyoksydantów (antyoksydanty – chronią każdego z nas przed ryzykiem zachorowania na nowotwory, choroby układu krążenia, cukrzycę, choroby stawów, zaćmę. Podnoszą ogólną odporność organizmu na zakażenia i infekcje, łagodzą przebieg wielu chorób).

  • Wit B1 –  nie łuskane ziarno pszenicy, płatki owsiane, mięso wieprzowe, wątroba wieprzowa i cielęca, jaja, drożdże, orzechy, groch, fasola i pieczywo pełnoziarniste, kasza

Wpływa na zdrowie układu nerwowego, mięśni i prawidłową czynność serca. Warunkuje prawidłowe wydzielanie soków żołądkowych.

  • Wit. B2 –  drożdże, wątroba cielęca, wątroba wieprzowa, mleko i jego przetwory, płatki owsiane, całe ziarno pszenicy, szpinak, mięso wieprzowe, jaja, marchew, makrela, pełnoziarniste wypieki.

Panaceum na zajady i przy problemach z nadmiernym wydzielaniem sebum przez gruczoły łojowe.

  • Wit. B6 – drożdże, nie łuskane ziarno pszenicy, otręby, orzechy, mięso i jego przetwory, kapusta, płatki owsiane, mleko, marchew, ziemniaki i ryby.

Bierze udział w powstawaniu czerwonych krwinek (erytrocytów) i przeciwciał (odporność), wpływa na zdrową skórę i prawidłowe trawienie. Jest ważna dla prawidłowego działania układu nerwowego, pomaga we wchłanianiu magnezu.

  • Wit. B12 – wątróbka, mięso, mleko, jaja.

Warunkuje prawidłową prace układu pokarmowego, nerwowego, wpływa stymulująco na procesy krwiotwórcze.

  • Wit. C–  zielona pietruszka, warzywa kapustne, papryka, owoce cytrusowe, kiwi, truskawki.

Wpływa na wzrost i utrzymanie zdrowych kości, zębów, dziąseł, więzadeł i naczyń krwionośnych. Zwiększa odporność. Dzięki niej żelazo wchłania się efektywniej. Jest antyoksydantem.

  • Wit. D –  jajka, tran, tłuste ryby, produkty mleczne. Witamina D wytwarzana jest w skórze pod wpływem promieniowania słonecznego, dlatego jej niedobory dotyczą osób mało przebywających w słonecznych miejscach.

Wspomaga przyswajanie wapnia z przewodu pokarmowego i jest niezbędna dla powstania mocnych kości i zębów. Zapobiega osteoporozie.

  • Wit. E – soja, kiełki zbóż, oleje roślinne – słonecznikowy i sojowy, jaja, kasze – jęczmienna i gryczana, zboża, orzechy, szparagi, tran, masło, masło roślinne, kapusta czerwona i włoska, groszek zielony, brukselka, fasola biała, groch i płatki owsiane.

Wzmaga płodność i zmniejsza ryzyko poronienia.  Bierze udział w produkcji energii w sercu i mięśniach. Jest antyoksydantem

  • Wit. H – drożdże, wątroba, ziarno pszenicy, jaja, mleko, kurczak, śledź, wieprzowina, wołowina, banany, winogrona, pomarańcze, kalafior, groch, szpinak, cebula, sałata, marchew, kapusta .

Przeciwdziała zmianom łuszczycowym na skórze, pomaga uporać się z łupieżem, niweluje łojotok.

  • Wit. K – warzywa zielone, zielona herbata. Jogurt i kefir to idealne potrawy między posiłkami, pobudzające wytwarzanie witaminy K przez bakterie jelitowe.

Przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi.

  • Wit. PP – wątroba wieprzowa, wątroba cielęca, mięso wołowe, mięso wieprzowe, nie łuskane ziarno pszenicy, pełnoziarnisty chleb, marchew, szpinak, jabłka, kapusta, pomarańcze i makrela, drożdże, warzywa strączkowe.

Jej brak może powodować zaburzenia żołądkowo-jelitowe, bezsenność, zawroty głowy, bóle głowy, zapalenie nerwów, zaburzenia pamięci i stany rozstroju nerwowego, szorstkość i zaczerwienienie skóry z licznymi pęknięciami.

  • Wit. B5 (kwas pantotenowy) –  wątroba wieprzowa, wątroba cielęca, jaja, nie łuskane ziarno pszenicy, płatki owsiane, produkty pełnoziarniste, mięso wieprzowe, mięso wołowe, mleko, ziemniaki, szpinak, marchew, kapusta, suche nasiona roślin strączkowych.

Sprawia iż skóra ma piękną, jednolitą barwę i nie łuszczy się. Warunkuje prawidłową pracę układu nerwowego i pokarmowego.

  • Kwas foliowy –  wątroba wołowa, zielone warzywa (sałata, szpinak, brokuły, natka pietruszki, kapusta, groszek zielony), dynia, mleko, jaja, wołowina, marchew, produkty pełnoziarniste, kasza jęczmienna i drożdże, cytrusy.

Jest niezbędny dla kobiet planujących ciążę  i będących w ciąży. Chroni on płód przed powstaniem ciężkich zaburzeń rozwojowych (wady cewy nerwowej ). Niezbędny do wytwarzania nowych krwinek.

  • Wapń – mleko i jego przetwory, zielone warzywa, jaja, ryby ościste.

Zawdzięczamy mu zdrowe, mocne zęby i kości. Dzięki niemu serce i mięśnie pracują prawidłowo.

  • Fosfor – mięso i jego przetwory, mleko i przetwory mleczne, jajka.

Składnik budulcowy kości.

  • Magnez – produkty zbożowe, kakao, orzechy, nasiona strączkowe.

Niezbędny dla prawidłowej pracy serca i układu nerwowego. Chroni nas przed stresem i skurczami mięśni.

  • Potas – produkty pełnoziarniste, warzywa i owoce (zwłaszcza pomidory, cytrusy, ziemniaki oraz warzywa zielone),mleko, mięso.

Reguluje równowagę wodną organizmu i utrzymuje prawidłowy rytm serca oraz wpływa na równowagę kwasowo-zasadową. Utrzymuje właściwe ciśnienie krwi. Ułatwia jasne myślenie polepszając zaopatrzenie mózgu w tlen, pomaga w usuwaniu produktów przemiany materii.

  • Sód – znajduje się niemal we wszystkich spożywanych pokarmach, przy czym duże jego ilości znajdują się zwłaszcza w żółtym serze, drobiu, rybach, pieczywie i oczywiście w soli kuchennej.

Wpływa na ciśnienie krwi i na równowagę kwasowo-zasadową.

  • Żelazo – mięso, ryby, wątróbka, żółtko jaj, produkty pełnoziarniste, warzywa zielone, orzechy, suszone owoce

Najważniejszą funkcją żelaza w naszym organizmie jest produkcja hemoglobiny (jego właściwa podaż zapobiega anemii). Żelazo zwiększa także odporność organizmu i zapobiega zmęczeniu .

Podziel się:
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *