1. Produkty mleczne: białko jaja, żółtko jaja, mleko krowie, mleko kozie, mleko owcze
  2. Ryby i owoce morza: dorsz, krab, homar, krewetki*, ostrygi, łosoś, tuńczyk, pstrąg, sola, morszczuk, ośmiornica, okoń morski, małże (mytilus edulis), sardynka, anchois, mątwa/sepia, kałamarnica/kalmary, małże (venus mercenaria)
  3. Drób i mięso: kurczak, wieprzowina, indyk, wołowina, jagnięcina, mięso królika
  4. Orzechy i nasiona: migdały, orzechy laskowe, orzeszki ziemne, pistacje, orzechy włoskie, słonecznik, sezam, orzeszki pini
  5. Owoce: jabłko, cytryna, pomarańcza, gruszka, truskawka, wiśnia/czereśnia, winogrona*, limonka, ananas, banan, kiwi, melon, oliwki, brzoskwinia, śliwka, figi, arbuz, mandarynki, morela
  6. Warzywa: fasola biała, fasola czerwona, brokuły, kapusta biała, kalafior, zielony groszek, soja, ziemniaki, marchew, fasolka, bakłażan, ogórek, soczewica, sałata, cebula, papryka*, kabaczek zielony, pomidor, koper włoski, dynia*, cykoria, szpinak, kapary, karczochy, ciecierzyca/cieciorka
  7. Produkty zbożowe: kukurydza, owies, ryż, żyto, pszenica, gliadyna/gluten, jęczmień, pszenica durum/twarda, gryka zwyczajna
  8. Zioła i przyprawy: czosnek, gorczyca, ziarna pieprzu*, papryczka chilli, nać pietruszki, bazylia
  9. Pozostałe produkty: drożdże piekarskie, drożdże piwowarskie, grzyby, ziarno kakaowca, kawa

* dotyczy grup produktów