1. Produkty mleczne: białko jaja, żółtko jaja, mleko krowie, mleko kozie, mleko owcze, alfa-laktoalbumina, beta-laktoglobulina, mleko bawole, kazeina
  2. Ryby i owoce morza: dorsz, krab, homar, krewetki*, ostrygi, łosoś, tuńczyk, pstrąg, sola, morszczuk, ośmiornica, okoń morski, małże (mytilus edulis), sardynka, anchois, mątwa/sepia, kałamarnica/kalmary, małże (venus mercenaria), małże (ensis directus), przegrzebki, ślimak morski, plamiak/łupacz, flądra/płastuga, śledź, makrela, miecznik, morlesz, turbot, okoń, karp, kawior, sercówka jadalna, wąsonogi, węgorz, żabnica, szczupak, dorada, glony espaguette, spirulina, wakame
  3. Drób i mięso: kurczak, wieprzowina, indyk, wołowina, jagnięcina, mięso królika, kaczka, cielęcina, sarnina, konina, mięso strusie, mięso z woła, mięso z kuropatwy, mięso przepiórcze, mięso z dzika, mięso z kozy
  4. Orzechy i nasiona: migdały, orzechy laskowe, orzeszki ziemne, pistacje, orzechy włoskie, słonecznik, sezam, orzeszki pini, orzechy nerkowca, orzechy brazylijskie, kokos, cibora jadalna, orzechy makadamii, len zwyczajny, rzepak
  5. Owoce: cytryna, pomarańcza, gruszka, truskawka, wiśnia/czereśnia, winogrona*, limonka, ananas, banan, kiwi, melon, oliwki, brzoskwinia, śliwka, figi, arbuz, mandarynki, morela, jeżyny, grejpfrut, malina, czarna porzeczka, żurawina, awokado, nektarynka, jagody/borówki, guawa/gruszla, liczi chińskie, mango, morwa, papaja, granat, rodzynki, czerwona porzeczka, rabarbar, daktyle
  6. Warzywa: fasola biała, fasola czerwona, brokuły, kapusta biała, kalafior, zielony groszek, soja, ziemniaki, marchew, fasolka, bakłażan, ogórek, soczewica, sałata, cebula, papryka*, kabaczek zielony, pomidor, koper włoski, dynia*, cykoria, szpinak, kapary, karczochy, ciecierzyca/cieciorka, brukselka, seler, buraki, por, szalotka, szparagi, komosa ryżowa (quinoa), kapusta czerwona, bób, boćwina, rukola, batat/słodki ziemniak, rzepa, rzodkiewka, rukiew wodna, maniok jadalny/juka
  7. Produkty zbożowe: kukurydza, owies, ryż, żyto, pszenica, gliadyna/gluten, jęczmień, pszenica durum/twarda, gryka zwyczajna, otręby pszenne, proso/kasza jaglana, pszenica orkisz, mąka kukurydziana, kuskus, amarantus/szarłat, tapioka, słód
  8. Zioła i przyprawy: czosnek, gorczyca, ziarna pieprzu*, papryczka chilli, nać pietruszki, bazylia, imbir, cynamon, goździki, kolendra, kminek, koperek, chmiel, mięta, gałka muszkatołowa, szałwia, tymianek, wanilia, miłorząb japoński, anyż, liść laurowy, rumianek, pieprz kajeński, curry, lukrecja, majeranek, pokrzywa, mięta pieprzowa, rozmaryn, szafran, estragon, żeń-szeń
  9. Pozostałe produkty: drożdże piekarskie, drożdże piwowarskie, grzyby, ziarno kakaowca, kawa, herbata czarna, kasztan jadalny, nasiona kola, miód, agar agar, aloes zwyczajny, cukier trzcinowy, transglutaminaza, herbata zielona, chleb świętojański

* dotyczy grup produktów