1. Produkty mleczne: białko jaja, żółtko jaja, mleko krowie, mleko kozie, mleko owcze,
  2. Ryby i owoce morza: dorsz, krab, homar, krewetki*, ostrygi, łosoś, tuńczyk, pstrąg, sola, śledź, makrela, przegrzebki, włócznik, omułek, łupacz, turbot, płastuga,
  3. Drób i mięso: kurczak, wieprzowina, indyk, wołowina, jagnięcina, kaczka, cielęcina, sarnina,
  4. Orzechy i nasiona: migdały, orzechy laskowe, orzeszki ziemne, pistacje, orzechy włoskie, słonecznik, sezam, kokos, orzech brazylijski, orzech nerkowca, rzepak
  5. Owoce: cytryna, pomarańcza, gruszka, wiśnia/czereśnia, winogrona*, limonka, ananas, banan, kiwi, melon, oliwki, brzoskwinia, śliwka, grejpfrut, awokado, czarna porzeczka, jabłko, jeżyny, morela, malina, żurawina, nektarynki
  6. Warzywa: fasola biała, fasola czerwona, brokuły, kapusta biała, kalafior, zielony groszek, soja, ziemniaki, marchew, fasolka szparagowa, bakłażan, ogórek, soczewica, sałata, cebula, papryka*, pomidor, cykoria, por, szpinak, brukselka, szparagi, seler, burak,
  7. Produkty zbożowe: kukurydza, owies, ryż, żyto, pszenica, gliadyna/gluten, jęczmień, pszenica durum/twarda, gryka zwyczajna, otręby pszenne, proso/kasza jaglana
  8. Zioła i przyprawy: czosnek, gorczyca, ziarna pieprzu*, papryczka chilli, nać pietruszki, bazylia, imbir, cynamon, goździki, kolendra, kminek, koperek, chmiel, mięta, gałka muszkatołowa, szałwia, tymianek, wanilia,
  9. Pozostałe produkty: drożdże piekarskie, drożdże piwowarskie, grzyby, ziarno kakaowca, kawa, herbata czarna, herbata zielona, karob

* dotyczy grup produktów